Expositie Beeld van Afrika in het Sint Hubertus Kunst Centrum in de kerk van Genhout

Expositie-BeeldvanAfrika-bewLogo.jpg
09 juli 2019

De ene expositie is net opgeruimd en de volgende staat alweer klaar in de expositie ruimte van het Sint Hubertus kunstcentrum te Genhout. Er worden vele kunstwerken en bezienswaardigheden getoond die in de missie periode verzameld zijn door paters Montfortanen. Deze zijn in Afrika onder andere actief geweest in Kameroen, Malawi, de Congo, Zimbabwe en Nigeria. Ze deden dit met veel succes. Was de Montfortaanse gemeenschap samen met de zusters der liefde in het begin van de vorige eeuw ongeveer 100 leden sterk, inmiddels opereren over de gehele wereld ongeveer 2500 confraters en zusters. Met de Heilige Montfort als voorbeeld stelden zijn volgelingen altijd de mens en niet de leer centraal. In de vorige eeuw zwierven de Montfortanen uit naar verre landen, inmiddels komen ze van verre naar ons toe.

Beleef in onze expositie het verschil in cultuur, begeef je in de wereld van de Dogon met hun indrukwekkende maskers; sta oog in oog met dieren uit de rimboe; bewonder de prachtige houtsnijkunst en maak kennis met het volk van Zimbabwe en Malawi. 

Na het grote succes van de kruisententoonstelling is het Sint Hubertus Kunstcentrum er opnieuw in geslaagd een gevarieerde expositie in te richten. Dit maal is het thema: “Beeld van Afrika”. Curator, pastoor, Montfortaan J. van Oss is oprecht geïnteresseerd in de traditionele Afrikaanse kunst. Deze voorliefde heeft ermee te maken, dat veel van zijn collega Montfortanen als missionaris werden uitgezonden. Bij terugkeer naar Nederland werden er vaak mooie stukken meegenomen. Zo zijn honderden beelden van brons uit Kameroen en Nigeria, beelden van hout, opaal en kalebassen, leer, terracotta en Zuid-Afrikaanse keramiek in het Montfortaans Erfgoed terecht gekomen.

Voor de expositie Beeld van Afrika werden 200 objecten uit de verzameling van de Montfortanen geselecteerd. De achtergrondinformatie is de moeite waard. U ontdekt niet alleen de verschillende kanten van dit veelzijdige continent, maar ook de leefwereld van de mensen. In de tentoonstelling gaat het vooral om de mensen achter de objecten, de mensen en hun geloof.

In de dagkapel van de Sint-Hubertuskerk trekken de grote schildpad, dierenvellen en bewerkte hoorns de aandacht op een soort van podium. De vitrines zijn geordend ingericht met volkstaferelen, maskers, dieren en geloofsuitingen. De interessante beschrijvingen en de verhalen van de missionarissen brengen de beelden tot leven. Al met al heeft het Sint Hubertus Kunstcentrum weer een mooie tentoonstelling neergezet die ook voor kinderen heel aantrekkelijk is. De bezoeker krijgt een mooi beeld van Afrika.

Wilt u de expositie bezoeken, dan bent u welkom tijdens de opening op zondag 21 juli van 14 uur tot 17 uur en verder elke derde zondag van de maand tot en met oktober. Bezoek en rondleidingen zijn verder ook op afspraak mogelijk. (Piet Slangen 0622903440, Rianne Gelissen 0647258562 of aanmelden via onze website www.sinthubertuskunstcentrum.nl)

Fotografie: Ben Wouters