Genhout zet in rap tempo schouders onder vernieuwd gemeenschapshuis
Afbeelding: Annemiek Mommers
De eerste paal van de aanbouw van het gemeenschapshuis in Genhout is geslagen. Het is vooral een symbolisch moment waarop de inspanningen van dorpsbewoners duidelijk zichtbaar worden.
Nadat vorige week de eerste paal van BMV Spaubeek was geslagen en de gemeenteraad akkoord ging met het beheerplan van het Asta Theater, zijn er nu ook nieuwe ontwikkelingen rond het gemeenschapshuis van Genhout. Alleen, zo moeizaam als het bij de twee andere ging, zo soepel verloopt alles in de kleinste dorpskern van Beek.
Noodkreet
Ruim een jaar geleden slaakte wijlen Hannie Bijen als voorzitter van de stichting gemeenschapshuis Genhout de noodkreet. ‘Als er niet snel iets gebeurt, zou het gemeenschapshuis wel eens kunnen verdwijnen’, was toen haar boodschap. En kijk nu: de eerste paal is geslagen. Alleen Hannie mocht het niet meer meemaken, ze werd door haar opvolger Maarten Vanhögen als eerste genoemd in diens speech.
Nog even en het gemeenschapshuis is af. Aan de voorkant krijgt het gebouw een nieuwe transparante aanbouw, alles wordt opnieuw geïsoleerd en het gehele dak wordt vernieuwd en belegd met zonnepanelen. Ook binnen wordt een aantal zaken opgeknapt en is de bouw van de nieuwe keuken in volle gang.
Het geheel is een ontwerp van architect Jerome Paumen. Aannemer Laudy is vertegenwoordigd door één van de directeuren: Roel Goossens. Beiden zijn geboren en getogen in Genhout. „We hebben hier vroeger op de crèche gezeten en gymlessen gehad, maar later ook heerlijke pinten gedronken”, klinkt het uit beide monden.
Zoektocht
„Je zoekt als eerste naar mensen die betrokken zijn bij het dorp”, zegt Jan Bijen. Hij nam het project over van zijn vrouw. „Ook het dak wordt gerenoveerd door iemand uit het dorp, alleen voor de zoektocht naar een exploitant zijn we buiten de dorpsgrenzen gereden.” Om inspiratie op te doen voor de structuur van het nieuwe gemeenschapshuis gingen Bijen en Vanhögen buurten bij andere gelegenheden. „In Doenrade troffen we ook iemand aan die geïnteresseerd was in de exploitatie.”
Restaurant
Vader Erik en zoon Mitchell Cremers werkten jarenlang samen in Gasterie Dobbelsteyn dat onderdeel is van het gemeenschapshuis en nu nog door vader wordt uitgebaat. „Een paar jaar geleden ben ik gestopt”, vertelt Mitchell. „Maar het begon toch weer te kriebelen.”
De nieuwe aanbouw is een must geweest om deze stap te zetten. „Daar komt het restaurant dat ervoor zorgt dat het rendabel geëxploiteerd kan worden. Dat gedeelte blijft goed gescheiden van het café waar ruim honderd speciaalbieren op de kaart komen.”
Hij hoopt al op 1 september open te kunnen. „Dat het zo snel gegaan is, is vooral ook te danken aan Frans Keulen van Burgerkracht en de gemeente”, benadrukt Bijen. „De gemeente ging vrij snel akkoord met een lening van 400.000 euro en geeft tevens, net als de provincie, een ton subsidie.”
Tijdwinst
Daarnaast zorgde de corona-uitbraak ook voor enkele maanden tijdwinst. „Omdat alles plat ligt en de zomerstop er nu aankomt hebben we niks gefaseerd hoeven doen en konden we meteen vol erin”, zegt Vanhögen. „Bovendien kwam er bij aannemers en leveranciers tijd vrij in de agenda.”
Ook de werkers hanteren een hoog tempo. De champagneglazen zijn amper leeg of de tweede paal is al een feit.