Het is een heel bijzonder dorp

05 juli 2019

Voormalig Heel Holland Bakt-deelnemer Cas Wolters imponeert de dames op het tuinfeest in Genhout. © Mitchell Giebels

In de tuin naast de Hubertuskerk in Genhout werpt een reusachtige beuk zondag schaduw op mensen die aan picknicktafels koffie met vlaai nuttigen of een biertje drinken. Uit een box klinkt muziek, een aangenaam briesje trekt door de kerktuin. Op een springkussen in de vorm van een kasteel spelen kinderen, tussen de mensen door lopen vrouwen die lootjes verkopen.

„Er is wat commotie over de prijzen”, schalt ineens een stem uit de box. „Dus ik ga toch maar even zeggen wat er te winnen valt.” De mensen aan de tafels draaien zich naar de man die bij de stem hoort. Elegante onderbroeken, Hubertusbier, een ganse cake, een schilderij van een vrouwelijke koe. „Die laatste is me niet helemaal duidelijk’’, zegt de man bedenkelijk. De mensen lachen.

Tuinfeest

Het is de setting van het jaarlijkse tuinfeest naast de kerk in Genhout, een initiatief van Stichting Alpe du Genhout. „Vorig jaar viel de opkomst door het weer tegen. Maar onze pastoor wilde per se dat er ook dit jaar een tuinfeest zou zijn”, zegt Elly van Wunnik, betrokken bij de stichting. De club werd opgericht in 2013 toen de kerk een nieuw dak nodig had. Van Wunnik: „En nu hebben we ieder jaar een goed doel. De kerk zit niet elke mis meer vol, maar iedereen zet zich er voor in. Zo werkt het hier in Genhout. Het is een heel bijzonder dorp.” Desondanks zijn er zorgen over de leefbaarheid van het dorp. Sinds het sluiten van café-zaal Vroemen is er een tekort aan onderdak voor verenigingen, er is een gebrek aan passende woonruimte voor met name jonge mensen, de vergrijzing neemt toe. Sinds kort timmert een groep Genhoutenaren – samen burgerinitiatief Genhout - daarom aan de weg met een heuse campagne: Genhout voor GEK! (Groot en Klein Genhout) Wie het dorp op de berg in komt rijden, ziet her en der felroze spandoeken met de leus. Aanleiding voor het project was het gemeenschapshuis van Genhout, dat zwaar verouderd is. ,,Dat is een probleem met Genhout: het is altijd twee over twaalf en dan proberen we het op te lossen”, zegt Maarten Vonhögen, een van de initiatiefnemers. „We hebben nu met elkaar afgesproken dat we moeten stoppen met achteraf huilen dat andere wel centen krijgen, als we er zelf niet om gevraagd hebben. Als Genhout nu niet wakker wordt, is het te laat.” Ondertussen schuiven kinderen in de kerktuin aan een tafel om cupcakes te versieren. Ietsje verderop vergaapt een oudere generatie zich aan de decoratiekunsten van Heel Holland Bakt-deelnemer Cas Wolters uit Sint Odiliënberg. Hij staat in de kerktuin te schitteren omdat zijn Stichting ‘Limburg hoort zo’ – bedoeld om dove- en slechthorende mensen in Limburg met elkaar in contact te brengen – vorig jaar het goede doel was van het tuinfeest.

Enquête

De campagne Genhout voor GEK! richt zich op een viertal thema’s: wonen, school, verenigingen en duurzaamheid, legt Linda Bijen uit, ook lid van de groep. „We zijn begonnen met de posters. Inmiddels hebben mensen de eerste flyer in de bus gehad.
Daar zullen er nog vier van volgen, die betrekking hebben op een thema.” Vervolgens zal de groep onder alle inwoners van Genhout een enquête afnemen. „We willen in beeld krijgen wat we nodig hebben in Genhout, zodat we daarmee gericht bij de gemeente Beek aan kunnen kloppen. Dat is een beetje het idee”, zegt Bijen. Op de achtergrond wordt de opening van de barbecue aangekondigd.

Bron: Marine Zwets, Dagblad de Limburger